Selyemfűméz
Selyemfűméz – a Bodó Méhészet különleges kincse
A selyemfűméz a magyar mézek egyik legkülönlegesebb és legértékesebb fajtája. Ennek az aranyszínű nektárnak a forrása a selyemkóró, amely nyár derekán virágzik, bőséges nektárt biztosítva a méheknek. A Bodó Méhészet gondosan gyűjti és kezeli ezt a ritka mézfajtát, (sajnos nem is sok van belőle, így a forrásunk erre a mézre igencsak korlátozott, így lehetséges, hogy nem tudunk vele mindenkit kiszolgálni) hogy Ön a lehető legjobb minőségben élvezhesse. A selyemfűméz nemcsak különleges, lágyan karamelles ízvilágával hódít, hanem számos egészségmegőrző hatásáról is ismert. Fogyasztása támogatja az immunrendszert, segíti az emésztést, és természetes energiát ad a mindennapokra. Ha Ön is szeretne valódi, 100%-ban természetes magyar mézet kóstolni, a Bodó Méhészet selyemfűméze tökéletes választás.
Bodó Méhészet – Selyemfűméz
A selyemfűméz egy igazi különlegesség a magyar mézfajták között. Ez a méz nemcsak aranyszínű és bársonyos állagú, hanem finoman karamellás íze és virágos illata miatt is kiemelkedik. A Bodó Méhészetnél minden egyes üveg mögött hónapok munkája, gondos méhészkedés és természet iránti tisztelet áll.
A selyemfű (más néven vaddohány) hazánkban főként a homokos területeken terem, és július–augusztus hónapokban virágzik. A nyári napfényben ragyogó, rózsaszínes-lilás virágok nektárja sűrű, aromás és rendkívül gazdag ásványi anyagokban. Méheink ilyenkor fáradhatatlanul dolgoznak, hogy a lehető legtöbbet gyűjtsenek ebből a ritka nektárforrásból, mi pedig gondosan, kíméletesen pergetjük ki a frissen készült mézet, hogy minden érték megmaradjon.
Miért érdemes a Bodó Méhészet selyemfűmézét választani?
-
100% természetes – semmi hozzáadott cukor, semmilyen mesterséges adalék.
-
Frissen pergetve kerül az üvegekbe, közvetlenül a kaptár mellől.
-
Különleges ízvilág – enyhén karamellás, virágos jegyekkel.
-
Egészségmegőrző hatás – támogatja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír.
-
Közvetlenül a termelőtől – vásárlásoddal hazai méhészt támogatsz.
Hogyan fogyaszd a selyemfűmézet?
Ez a méz tökéletes választás a reggeli teához vagy kávéhoz, de süteményekbe, palacsintára csorgatva is mennyei. Sokan önmagában fogyasztják egy kiskanállal naponta, főleg a téli hónapokban, amikor az immunrendszer extra támogatást igényel. Sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek is hasznos, hiszen gyors energiát ad, ráadásul természetes formában.
A selyemfűméz jótékony hatásai
A selyemfűméz gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen magas a kálium- és magnéziumtartalma. Antibakteriális hatása miatt torokfájásra és köhögésre is kiváló, míg a benne található antioxidánsok segítenek a szervezet természetes védekezőképességének fenntartásában.
A Bodó Méhészet hitelessége
Több mint 30 éve foglalkozunk méhészkedéssel, és mindig is fontos volt számunkra, hogy a méz ne csak finom legyen, hanem valóban egészséges is. Méheinket a lehető legtermészetesebb környezetben tartjuk, vegyszereket nem használunk a nektárforrások környékén. A célunk egyszerű: olyan mézet készíteni, amit mi magunk is szívesen fogyasztunk a családunkkal.
Ha szeretnéd kipróbálni ezt a különleges mézet, látogasd meg a Bodó Méhészet – Selyemfűméz oldalunkat, és válaszd ki a neked tetsző kiszerelést.
Selyemfűméz – Bodó Méhészet
https://bodomeheszet.hu/selyemfumez-bodomeheszet
Van egy illat, amit aki egyszer megérez, nem felejt el soha. Nekem ez a selyemfű virágának illata. Nyár derekán, amikor a mező fehérbe borul, a levegőben ott lebeg ez a semmivel össze nem téveszthető, édeskés, kicsit fűszeres illat. A méhek ilyenkor szorgosan járnak ki-be a kaptárból, és mi tudjuk: hamarosan készül az a méz, amiért sokan messziről is eljönnek hozzánk.
A selyemfűméz nem olyan, mint a bolti, polcon álló „akármilyen” mézek. Ez aranyló, bársonyos, és már az első kanál után érzed, hogy ebben benne van a nyár, a napfény, a virágpor, és egy kicsit a mi munkánk is. Persze, mi méhészek hajlamosak vagyunk elfogultak lenni a saját termékünkkel, de hidd el, amikor reggel kinyitod az üveget, és az illata betölti a konyhát, te is megérted, miért beszélek így róla.
Hogyan készül nálunk?
Nem nagyüzemben, nem futószalagon. A selyemfűméz pörgetése nálunk családi esemény. A Bodó Méhészetben a segítségek is ott sürögnek, Anett, és édesanyám a kereteket készíti elő, én meg figyelem, hogy a pörgetőből szépen, tisztán folyjon ki a méz, és én felelek a "méz elvételéért" amit elveszek a családoktól, valamint a már üres keretet teszem vissza a családnak, hogy újra tudjon mézet gyűjteni. Van, hogy a nyár közepén a hőségben izzadva dolgozunk, de ilyenkor, amikor csillogva gyűlik az üveg alján az első adag méz, minden fáradtság eltűnik, legfőképpen akkor, amikor elmondhatom az utolsó kaptárnál, hogy "nahh ezt a kaptárat kerestem", mert tudom, hogy végeztünk az adott mézfajta pörgetésével az adott évre.
Miért szeretik annyira?
Az íze egyszerre édes és fűszeres, van benne valami „mély” karakter, amit nehéz szavakkal leírni. Talán ezért is van, hogy sok vásárlónk teába teszi, vagy csak simán kenyérre keni vajjal. Mások kávéba, sütibe, vagy egyenesen kanállal eszik – és ezzel nincs is baj, sőt!
Egészség szempontjából sem utolsó: a selyemfűméz tele van ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, és a népi gyógyászatban régóta használják légúti problémákra és immunerősítésre. Nem állítom, hogy varázsszer, de nálunk a családban mindig kéznél van, ha valaki megfázik vagy köhög.
Miért a Bodó Méhészet?
Mert amit nálunk kapsz, az tényleg a mi méheink munkája. Nem keverjük más mézekkel, nem megy át ipari feldolgozáson, és minden egyes üveg úgy kerül hozzád, mintha a család egyik tagjának adnánk. A Bodó Méhészet több mint harminc éve ugyanazzal az odaadással dolgozik, és ez meg is látszik a termékeinken.
Hogyan tároljuk?
Egyszerű: hűvös, száraz helyen, napfénytől védve. Ha idővel kristályosodik, az nem hiba, hanem a természet jele, hogy a méz igazi. Ilyenkor meleg (amit még áll a kezünk) vízben vissza lehet olvasztani, de mi szeretjük kristályosan is, mert kicsit krémesebb, kanállal könnyebben kezelhető.
Egy történet a végére
Tavaly nyáron jött egy idős házaspár Szegedről. Azt mondták, 40 éve házasok, és a feleség minden reggel egy teáskanál selyemfűmézzel kezdi a napot. Ők már nem „vásárlók” a szemünkben, hanem barátok, és minden évben, amikor kezdődik a selyemfű virágzása, tudom, hogy hamarosan becsöngetnek. Ezért szeretem a munkám: nem csak mézet adok, hanem történeteket, emlékeket is gyűjtünk.