Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
3
2
8
3
0
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

LEGO® webshop

LEGO® termékek széles választéka, új webshopunkban. Ne habozz nézz be hozzánk még ma. www.pluss-webshop.hu

Lego-webshop

Olcso
Ország Boltja szavazás
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Február
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Hírek

2019.04.03 9:38
Egyéb hírek
Az Európai Parlament támogatja a méhek tömeges pusztulását okozó növényvédő szerek betiltását, amelyek a legfrissebb tudományos kutatás szerint is gazdaságosan kiválthatók sokkal biztonságosabb védekezési módokkal. De ez még önmagában kevés.  

Csütörtökön az Európai Parlament állásfoglalásában kiállt amellett, hogy az EU és tagállamai tiltsák be a méhgyilkos neonikotinoid rovarölő szereket, és fektessenek többet a méhek védelmébe – közölte a Greenpeace Magyarország.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közölte a témában 2013 óta összegyűlt kutatási eredményeket, melyek egyértelműen alátámasztják: az említett vegyszerek károsítják a méheket. Ugyancsak ezen a héten hozta nyilvánosságra egy nemzetközi kutatócsoport azt az átfogó vizsgálatát, amely bemutatja: a méhgyilkos neontikotinoidok kiválthatóak döntően vegyszermentes védekezési módokkal, gazdasági károk nélkül.

Az uniós tagállamok mindezen ajánlások, információk birtokában március 24-én szavazhatnak a vegyszerek végső sorsáról.

Uniós szinten kell intézkedni

A ma elfogadott jelentést egyébként a fideszes Erdős Norbert EP-képviselő jegyzi, a sajtóban „Mézjelentésként” terjedt el, és kimondja:

  • uniós szintű terv kell a méhpusztulások megállítására;
  • be kell tiltani azon növényvédő szereket, köztük a neonikotinoid rovarölőket, melyek károsítják a méhek egészségét.

Kiválthatók

A Európai Parlament a jelentés elfogadásával csak ajánlást fogalmazott meg. A három méhgyilkos neonikotinoid (imidakloprid, tiametoxám, klotianidin) sorsáról a tervek szerint március 24-én szavaznak az uniós tagállamok.

A héten mutatta be a neonikotinoidok és más felszívódó növényvédő szerek hatásait vizsgáló nemzetközi tudóscsoport. Kiderült: ezen növényvédő szerek korántsem olyan hatékonyak, mint ahogy azt korábban gondolták – viszont a természetes ökoszisztémákat, a beporzó rovarokat károsító hatásaik miatt indokolt a betiltásuk.

A tudósok a tanulmányok alapján továbbá kiemelik, hogy a neontikotinoidok kiválthatóak számos vegyszermentes védekezési móddal is, anélkül hogy ez gazdasági károkat okozna.

Meghirdették a méhek napját és a tevék évét:

Ettől kezdve minden május 20. a méhek napja lesz, mert rengeteget köszönhetünk fullánkos barátainknak. A méhek és az olyan más beporzók, mint például a pillangók, denevérek kulcsfontosságú szerepet játszanak a világ élelmezésében azzal, hogy sok haszonnövényünk számára biztosítják a fennmaradást. Elképesztő a „munkabírásuk”: a mézelő méh egy nap alatt képes akár 7000 virágot is meglátogatni.

Napjainkban a beporzók jelentősége túlmutat a növényegészségen, mert egyúttal a környezeti veszélyfaktorok jelzőrendszereként is tekinthetünk rájuk, amelyek mutatják ökoszisztémánk állapotát. Komoly veszély les rájuk, a környezetszennyezés, a rovarölő szerek, a monokultúrák a mezőgazdaságban mind-mind csökkentik a számukat.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége ezért tette május 20-át a méhek nemzetközi napjává.

A dátum a szlovén Anton Jansáanak állít emléket, aki a 18. században modern méhészeti módszereket fejlesztett ki szülőhazájában – áll a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének közleményében.