Hogyan tároljuk a megvásárolt méhpempőt?
A méhpempő tárolása
A méhpempőre a magas hőmérséklet és a szobahőmérséklet egyaránt ártalmas. Magas hőfokon ez a kivételes táplálékkiegészítő veszít biológiai értékéből és fontos összetevőiből. A szobahőmérsékleten tárolt pempőben hidrolízis megy végbe, amelynek hatására szintén garantált az értékvesztés és a romlás.
A pempő tárolása hűtőszekrényben
Az ideális hőtartomány 0 és 5 Celsius fok közötti – amennyiben van rá lehetőség, érdemes ilyen hőmérsékleti értékek között tárolni a pempőt. A hűtőszekrények általában pont ezt a hőfokot biztosítják, így a készítmény akár egy évig is megőrzi hatékonyságát.
A hűtőben tárolás során a pempő folyamatosan olvadt állapotban lesz, így könnyebben fogyasztható, mint fagyasztott állapotban. Hátránya, hogy ebben a formában előtérbe kerül markáns, kissé csípős íze, amit nem mindenki kedvel.
Én sem szeretem így, de lehet, hogy valakinek ez a tárolási forma jobban megfelel. A lényeg végül, hogy a módszer hatásos legyen, a választott eljárás már egyéni ízlés kérdése.
A méhpempő tárolása fagyasztóban
A másik leghatékonyabb módszer a pempő tartósítására a fagyasztás. Mélyfagyasztott állapotban, -20 Celsius fok körüli hőmérsékleten akár 10 évig is megőrzi jótékony hatását és tulajdonságait.
Sokan megkérdőjelezik, hogy fagyasztott állapotban fogyasztható a pempő. Saját tapasztalataimból kiindulva, érdemes már reggel, ébredés után kivenni a fagyasztóból, majd várni 5-10 percet, míg olvad a széle annyit, hogy műanyag kanállal könnyen kivehető. A maradék pempőt mindig visszafagyasztom.
Jogos a kérdés, hogy árt-e a pempőnek a mindennapi felolvasztás, majd visszafagyasztás gyakorlata. Mivel nem tölt annyi időt szobahőmérsékleten, hogy teljesen megolvadjon, így az egyértelmű válasz a kérdésre: nem, semmi baja nem lesz a pempőnek, ráadásul az íze is enyhébb, mint a hűtőszekrényben való tárolás esetén.
Bármelyik módszert is választjuk, fontos, hogy fogyasztás után azonnal kerüljön vissza a pempő a fagyasztóba vagy hűtőszekrénybe, légmentes, elzárt állapotban. Nem kell megrémülni attól, hogy fagyasztva tároljuk a méhpempőt! Egyetlen élőlény van a földön, aki képes úgy hosszabb ideig tárolni 30 fok fölött, hogy nem romlik meg, az pedig a méh.
Vásárolj megbízható termelőtől méhpempőt!
Válogasson a méhészetünkben megtalálható, ellenőrzött és 100%-ban természetes biotermékek kínálatából, illetve szerezze be tőlünk a tárolásukhoz szükséges eszközöket is!