Repceméz
Repceméz Bodó Méhészet.
Kevesebb egészséges és értékesebb élelmiszert lehetne találni a méznél, hiszen számos értékes anyagot tartalmaznak. Nem csoda hát, hogy minden egyes cseppjük aranyat ér. Ha már csepp. Hazánkban a leginkább elterjedt, és ezáltal kedvelt mézek a folyékonyabb, élénk színű fajták, ami valószínűleg egyszerűen csak a tradíciónak tudható be.
Ez azonban hiba, hiszen a nem „hagyományos” mézek is éppen annyira nagyszerűek, mint a megszokott, kedvelt társaik. A repceméz is méltatlanul lett elhanyagolva, pedig mindamellett, hogy roppant egészséges és finom, még csak a drága fajtákhoz sem lehet sorolni. Ideje hát, hogy nyissanak az új felé és felfedezzék, hogy mennyi mindenre használhatják a repcemézet – amit egyébként méhészetünkben is megvásárolhatnak 0,5 kg-s és 1 kg-s kiszerelésben.
A repceméz mellőzését az is jól mutatja, hogy nem futhatunk bele akárhol, hiszen az üzletek polcain is csak ritkán találkozhatunk vele, de leginkább az interneten vagy helyi termelőknél juthatunk hozzá – ebben az esetben viszont a legjobb helyen jár. A köztudatban krémmézként is elterjedt, mivel állaga néhány napon belül a folyékonyról szemcsésre vált. Különleges állaga mellett pedig nagyszerűen alkalmazható cukor helyett, a teák és a kávék isteniek vele, de sütéshez is tökéletes választás.
Mint ahogyan említettük, megannyi pozitív tulajdonsággal rendelkezik a repceméz (és az összes többi fajta is), de most nézzük, hogy mik is ezek pontosan: 8 féle vitamin, több mint 100 aromaanyag, tucatnyi aminosav és legalább ennyi aminosav található benne, de mindemellett szerves savakat és enzimeket is tartalmaz.
- A kemény munkában is besegít: a repceméznek magas a szőlőcukortartalma, ezért kiemelkedő az energetizáló képessége. Ezért illeszthető bele a sportolók és a kemény fizikai vagy szellemi munkát végzők étrendjébe.
- Vérszegénység egyik ellenszere lehet: vérszegénység esetén is nagyon erősen ajánlott a fogyasztása, hiszen a magas vastartalma elősegíti a fokozott vérképzést.
- Érzékeny gyomrúak, figyelem: mivel a repceméz a legkevésbé savas mézfajta, sőt, enyhén lúgos kémhatású, ezért érdemes ennie azoknak is, akiknek érzékeny a gyomra vagy gyomorsavtúltengés gyötri. Az egyedülálló kémhatásának köszönhető egyébként különböző lúgosító kúrák alkotóelemeként is nagyszerűen lehet használni.
- Gyulladáscsökkentő: fertőtlenítő hatása is van, illetve fontos szerepet játszhat a legyengült szervezet regenerálásában egyaránt.
- A legtermészetesebb immunerősítő: mind az emberek, mind pedig a méhek számára hihetetlenül értékes beltartalmi tulajdonságokkal bír, ezért igazi immunerősítő-bomba.
De miért nem esszük, ha ennyire hasznos a repceméz?
A repcemézről sokaknak a zsír jut eszébe legelőször, ezért inkább tartózkodnak tőle az emberek. Mint ahogyan fentebb is írtuk, Magyarországon a folyékony, aranysárga mézek a leginkább elfogadottak, a repceméz pedig egy különleges fajta, hiszen fehér, kristályos és nem is folyik, sokkal inkább krémes állagú. Most, hogy már tudhatják, mennyire csodálatos élelmiszerről van szó, itt az ideje, hogy leszámoljanak a sztereotípiákkal és saját maguk tapasztalhassák meg azt, amit csak a repceméz tud!
Kivétel nélkül, minden egyes mézfajta számtalan természetes és nagyon-nagyon értékes anyagot tartalmaz, melyek nagyban hozzájárulhatnak egészségünkhöz és igazi immunerősítők. A hagyományos, népszerű fajták mellett viszont több olyan fajta is létezik, amit valamiért nem igazán fedeztek még fel maguknak az emberek, pedig érdemes volna. Köztudottan a mi kultúránkban a folyékonyabb mézek az elterjedtek, szinte mindenki azokat részesíti előnyben a kicsit szilárdabb, kristályosabb mézekkel szemben. Ez azonban helytelen, hiszen ezek a mézek is ugyanannyira értékesek, mint a populáris fajták. A repceméz is az elhanyagolt mézek közé tartozik, pedig igazi vitaminbomba, ami ráadásul még csak nem is drága. Így itt az idő, hogy beruházzanak rá, ehhez a legjobb helyen járnak. Méhészetünkben 0,5 és 1 kilogrammos kiszerelésben is megvásárolhatják ezt a szuper terméket, ami a savcsökkentés mellett még a másnaposságra is kiválóan alkalmas.
A repceméz egyébként napi és alkalmankénti fogyasztásra is ideális, ehetjük magában, süthetünk vele és ízesíthetjük vele az italainkat is. Egy biztos: nem fogjuk megbánni. Mindamellett, hogy kitűnő ízt és édességet adhat ételeinknek is italainknak, rendkívül egészséges, számos problémát megelőzhetünk vagy kezelhetünk vele. Mire is gondolunk pontosan? A repceméz az egyik leggazdagabb beltartalmú mézfajta, amely megőrzi értékes alkotóelemeit, mivel szűrés után közvetlenül csomagolják. Alacsony savtartalma miatt azok is bátran ehetik, akiknek érzékenyebb a gyomruk vagy éppen savproblémákkal küzdenek. Ráadásul kifejezetten jótékony hatással van a sav- és gyomorproblémákra, a természetgyógyászatban pedig előszeretettel alkalmazzák különböző lúgosító kúrák alapanyagaként.
Ám ez nem minden, hiszen számos más előnye is van a repceméznek: nagyszerű gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt felületi zúzódások, sérülések, sebek külső kezelésére is ajánlott. Magas a vastartalma, ami által a vérszegénység is kezelhető vele. Akik pedig szeretik saját maguk előállítani a kozmetikumokat, azoknak is érdemes beszerezni, hiszen a kissé krémes állaga miatt szuper alapanyag lehet a propoliszos krémek előállításához. A természetesség nagyon fontos, főleg, ha gyógymódokról vagy éppen kozmetikumokról van szó, ebből is jól látszik, hogy a repceméz kiváló alternatíva lehet, ha valóban egészségesebb, fenntarthatóbb és természetesebb életmódra váltanánk.
Fertőtlenítő hatása miatt, ha fáj a torkunk, akkor sem kell azonnal tablettákhoz nyúlnunk, csak vegyük elő a mézet és a kanalat, együnk belőle egy-két kanállal (amit ismételjünk meg), és várjuk, míg hat. A már említett magas vastartalma miatt vérszegényeknek is kitűnő választás lehet, de azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik egy kis plusz támogatást adnának a szervezetüknek. Sütéshez és főzéshez is érdemes beiktatni, magas szőlőcukor tartalma miatt idősebbek, fizikai/szellemi munkát végzők és sportolók számára is erősen ajánlott. Azt pedig mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a kristályosodás teljesen természetes folyamat, a méz minőségét egyáltalán nem befolyásolja!
Repceméz vásárláshoz kattintson ide