Elindult a 2020-as méhészeti idény!
A méhészkedésben az a szép, hogy a kötöttségek mellett szabadságérzettel tölt el, a természet közelében tart, és a téli pihenő után a méhész is alig várja, hogy megkezdődjön a munkás időszak. A vérbeli méhész együtt lélegzik a méheivel, és az életritmusa is az évek során a rovarokéhoz idomul: a gyűjtési vagy hordási időszak kezdetén lendül igazán formába, ahogy a méhei is.
Mezőgazdasági vállalkozóként mindig kiszolgáltatott az időjárási viszonyoknak és a környezeti tényezőknek, de ettől kalandos és adrenalindús a méhészélet. Ebből a szempontból minden év egy kicsit más: néha a repce-, máskor az akác- vagy éppen a vegyes virágméztermés lesz kedvezőbb.
Milyen lesz az idei év méhészperspektívából?
A méhész azért él-hal, hogy finom és értékes termelői mézet hozzon létre. Ezért már a szezon kezdetekor izgatottan várja, hogy mit hoz az idei év, és bízik a gazdag méztermés begyűjtésében.
Míg más a csillagok állásából próbálja kihámozni az évre vonatkozó jóslatokat, a méhész az előrejelzéseket bújja. A 2020-as év minden szempontból rendhagyó, hiszen a koronavírus-járvány különleges állapotot idézett elő, ami sokak számára váratlan kihívásokat, másoknak új lehetőségeket rejteget.
A méhészet iparági szempontból egyáltalán nincs rossz helyzetben, sőt, a külpiacon a magyar méz iránti élénk érdeklődés tapasztalható. Az MTI szezon eleji jelentéséből az is kiderül, hogy ezzel párhuzamosan csökkent a kínai mézimport (hamis mézek forgalmazása) az európai piacra, és talán a nagykereskedők is átgondolják, hogy ezután milyen minőségű mézet árusítanak.
Remélhetőleg a termelői méz végre Európa- és világszinten is visszakerül a megérdemelt és megbecsült helyére az egészséges kézműves termékek piacán.
Szezonkezdés a Bodó Méhészetnél
A méhészeti szezon áprilisban, a repce virágzásával kezdődik. Bár idén a repce megsínylette a március végi, április eleji lehűlést, a Bodó Méhészetnél már sikeresen túl vagyunk az első mézpörgetésen.
Néhány videóval is kedveskedünk nektek, hogy közelebb hozzuk hozzátok a méhészek világát, és egészen közelről ismerhessétek meg a mézkészítés néhány folyamatát. Persze minden a méhek szorgos munkájánál és a szezonra való alapos felkészülésnél kezdődik, amit sosem mulasztunk el.
Itt láthatjátok a fedelezést. A méhek a megtelt, érett mézet tartalmazó lépsejteket lefedik viasszal. Ahhoz, hogy a pörgetőben kicsapódhasson a méz a keretből, a viaszfedést először el kell távolítanunk.
Méz fedelezése - Bodó Méhészet
A következő videóban azt láthatjátok, hogyan kerül kipörgetésre a méz a keretekből.
Méz pörgetése - www.bodomeheszet.hu
Ha meghoztuk az étvágyatokat, és szívesen majszolnátok egy kis mézet, csekkoljátok kedvező repceméz árainkat, és rendeljetek a friss, idei méztermésből!