Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
5
1
7
0
1
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

Olcso
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Blog
2020.07.15 10:03

A méz története

Termelői méz a Bodó Méhészettől

Az ember és a méhek kapcsolata ősidőkig nyúlik vissza, hiszen már a cromagnoni ősember is felfedezte, hogy a méznek számos felhasználási módja létezik.

Ismeretterjesztő cikkünkből kiderül, hogyan segítették a méhek az embert a történelem során.

 

 

Az első találkozás

Hogy valóban az ősidőktől kezdve használja és fogyasztja az ember a mézet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az a spanyolországi Arana barlangban talált sziklarajz, amely egy lépesmézet gyűjtő alakot ábrázol. Mivel a mézgyűjtés nem veszélytelen, feltételezhető, hogy már az ősember is rájött, miért éri meg kockáztatni érte.

 

 

Ókori bölcsességek

Az ókorban még a méhészkedés kezdetleges formájával találkozhatunk, hiszen ekkor még a vadonélő méhektől gyűjtött az ember, és sajnos tevékenykedésével sokszor a teljes kaptárban kárt tett. Nem ritkán a méhek vesztét is okozta, mert nem hagyott elegendő mézet számukra, hogy túléljék a telet.

Számos emlék maradt fenn, amelyek orvosságként hivatkoznak a mézre, de gyakran használták szertartásoknál is. Tartósító hatása miatt az egyiptomiak a halottak bebalzsamozása során alkalmazták. A görögök a lázas betegeket és az epebántalmaktól szenvedőket gyógyították vele, az arab világban afrodiziákumként fogyasztották, a kínaiak ginzenggel keverve hosszabbították vele az életüket, a rómaiak pedig már felismerték gasztronómiai előnyeit is, illetve elsőként készítettek a méhviaszból gyertyát és viasztáblát.

A gyertyakészítés tudományát vették át később a germán népek, majd, amennyire azt az írásos emlékekből tudni véljük, a honfoglalás előtti Magyarország területén élő népcsoportok is, akiktől aztán a bevonuló magyarok eltanulták e mesterséget.

 

 

 

 A változások kora

Miként fejlődött az ember, fejlődtek eszközei is, így a mézet egyre több téren használta fel. Sört, bort, süteményeket ízesített vele, de a népi gyógyászatban is egyre több szerep jutott a méznek.

Az ipari forradalommal megjelenő olajlámpák háttérbe szorították a gyertyákat, továbbá az első cukorgyárak felvirágzásával édesítőszerként se tartottak már igényt a mézre.

A kereszténységnek köszönhetően a méhészkedés mégsem merült teljesen feledésbe. A vallásos ceremóniák nélkülözhetetlen kellékei voltak a gyertyák, a kolostorok apátjai pedig előszeretettel foglalkoztak orvosság, gyertya, mézsör és mézbor készítéssel.

 

 

A jelen és a jövő találkozása

Mára a méz felhasználása olyannyira népszerűvé és sokrétűvé vált, hogy a kínálat alig tudja kiszolgálni a piacot. Elég, ha csak a kozmetikumokra és a gasztronómiai különlegességekre gondolunk.

A fejlődés és a növekvő kereslet ellenére azonban alig fordítunk figyelmet a méhekre, pedig nélkülük nem csak a mézről kell lemondania a világnak. Beporzás nélkül a növények is elpusztulnak.

A globális felmelegedés és a természetes életterek csökkenése egyaránt hozzájárul a méhfajok eltűnéséhez. Szerencsére azonban még visszafordítható a helyzet, és ezért kutatók százai és méhészek ezrei dolgoznak nap mint nap. Minden élőlény számára fontos, hogy a méhek és az emberek együttműködése még szorosabbá váljon.

 

 A Bodó Méhészet is elkötelezett híve a méhek megmentésének és a méhészeti termékek népszerűsítésének.

Ha szeretnél biztonságos forrásból származó, prémiumminőségű mézet, méhpempőt vagy apiterápiás termékeket vásárolni, a Bodó Méhészet webáruházában mindent megtalálsz!