Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
3
2
8
4
7
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

LEGO® webshop

LEGO® termékek széles választéka, új webshopunkban. Ne habozz nézz be hozzánk még ma. www.pluss-webshop.hu

Lego-webshop

Olcso
Ország Boltja szavazás
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Február
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 
Blog
2020.07.15 10:08

Az 5 leghasznosabb rovar

Az 5 leghasznosabb rovar

Ha a rovarok és az emberek kapcsolatáról beszélünk, általában horrorfilmbe illő történetek és különféle fóbiák jutnak eszünkbe, de szerencsére cikkünkben nem ezekről esik majd szó, sokkal inkább arról, hogy a felsorolásban említett rovarok milyen elképesztően hasznos szerepet töltenek be az ökoszisztémában.

A Bodó Méhészet segítségével összeállítottunk egy listát arról az 5 rovarról, amik nélkül az ember élete is sokkal nehezebb lenne.

 

5. Szitakötő

 

 

A szitakötők ragadozó életmódot élnek, ami kifejezetten hasznos nekünk, hiszen számos kártevőtől megszabadítják a kerteket, veteményeseket. E mellett látványnak sem utolsók, nem véletlenül tartják az egyik legközkedveltebb rovarnak, napfényben játszó szárnyuk és érdekes, élénk színük miatt.

 

4. Hétpettyes katica

 

 

A katica megjelenése sokunk arcára mosolyt csal, hiszen az egyik legattraktívabb rovarnak tartják, ezt bizonyítja a rovar folyamatos megjelenése gyerekkönyvekben, mesékben és rajzfilmekben. Ám a megjelenésen kívül rendkívül hasznos számunkra főként étkezési szokásai miatt, hiszen leginkább pajzs- és levéltetvekkel táplálkozik.

 

3. Imádkozó sáska

 

 

Sokan félnek az imádkozó sáskáktól, ami főként ijesztő megjelenésének és ragadozó mivoltának köszönhető, bár utóbbi számunkra inkább hasznos, mintsem taszító. Már lárva állapotában is elnyűhetetlenül vadászik a levéltetvekre és a kártevők petéire, míg teljesen kifejlett állapotában az emberre is veszélyes lepkéket, szúnyogokat és legyeket fogyaszt így védve minket és növényeinket.

 

2. Pókok

 

 

Listánk legmegosztóbb szereplői a pókok, akiknek megítélése sajnos elképesztően rossz, köszönhetően az emberre is veszélyes fajoknak és a „népbetegségnek” titulált arachnofóbiának (pókfóbia), pedig hasznosságuk más területen nem megkérdőjelezhető. A pókoktól való félelem egy evolúciósan bennünk ragadt viselkedés, amely valószínűleg arra vezethető vissza, hogy elődeink szubtrópusi éghajlati körülmények között élve sok nagy méretű és halálos mérgű pókfajjal találkoztak. Ez a viselkedés az évszázadok folyamán bennünk maradt, bár a jelenséget kutató tudósok szerint kikopóban van a fóbia.

Rátérve a pókok hasznosságára, a hálójuk segítségével elejtett rovarok között találhatunk az emberre is veszélyes szúnyogokat, legyeket, de poloskákat és kártevő lepkéket is szívesen fogyasztanak. E mellett számos pókméreg segít a modern gyógyszerfejlesztésben, míg hálójuk analizálása sok építészeti problémát oldhat meg a jövőben.

 

1. Méhek

 

 

A méhek talán a legfontosabb rovarjaink, gondoljunk csak a beporzásra és az ökoszisztémában elfoglalt helyükre. E mellett nem szabad megfeledkezni az általuk létrehozott mézről, propoliszról és méhpempőről, amiről korábbi cikkünkben már írtunk. Tehát fontosak környezetünk és egészségünk számára is, így listánk élére sem kerülhetett más a sárga – fekete apróságokon kívül.