Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
5
1
7
0
1
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

Olcso
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Blog
2020.11.12 18:16

A méhanya élete

Méhek párzáskor

A méhanya élete az anyabölcsőben indul, ahol a gyógyhatásáról is ismert méhpempővel táplálják dajkaméhek hadai. A különleges bánásmódnak és a tápanyagban gazdag méhpempőnek köszönhetően az álcák (vagyis a méhlárvák) 16 nap alatt anyaméhekké fejlődnek.

A bölcsőből kikelve azonban hamar szembetalálják magukat életük első kihívásával: a méhcsaládban ugyanis csupán egyetlen méhanya szerezheti meg az utódlás lehetőségét. A kikelt anyáknak meg kell küzdeniük egymással, és ha az öreg példány még nem hagyta el a kaptárt, akkor vele is. Szerencsésebb esetben a kelés egybeesik a rajzással, ilyenkor több fiatal anya is kirepül, és új családokat alapít.

 

Fiasítás és a következő generáció kinevelése

A győztes méhanya a kaptár királynőjévé válik, és nekilát fő feladatának. Egy tavaszi, szélcsendes, meleg napon elhagyja a kaptárt, és megkezdődik a nászrepülés. Feromonjai ilyenkor több száz kilométeres távolságból is odacsalogatják a heréket, amelyek beteljesítik rövid (mindössze pár hónapig tartó) életük legjelentősebb küldetését: a párzást. Ezután a méhanya visszarepül a kaptárba, amit már csak rajzáskor fog elhagyni.

A fiasítás időszaka alatt az anyát a dolgozók táplálják, a méhpempő hatásainak köszönhetően pedig sokáig termékeny és egészséges marad. Ha ez nem így lenne, az végzetes következményekkel járna rá nézve. A méhanyát, amely nem tudja ellátni feladatát, a dolgozók elűzik vagy megölik.

Egy fiatal méhanya évente több százezer petét helyez el a méhsejtekben. A megtermékenyítetlen petékből herék, a megtermékenyítettekből pedig dolgozók és anyák fognak kikelni. A kaptár és a család fenntartásához a dolgozókra és a herékre egyaránt szükség van, egy öregedő, 4–5 éves méhanya azonban egyre kevesebb dolgozót tud nemzeni, ami felborítja a család működésének egyensúlyát.

 

A méhanya életének utolsó feladata

A méhkirálynő elhelyezi az erre a célra kialakított méhbölcsőbe az anyák következő generációját. A bölcsőt a dajkák befedik, és a kikelésig gondozzák – pont, ahogyan az előző generációval is tették –, az elöregedett anya pedig átadja helyét az utódainak.

 

A csodálatos méhpempő

Nem véletlen, hogy a méhpempő az anyakirálynő életét az első pillanattól az utolsóig végigkíséri. Ahogyan az sem, hogy évszázadok óta használjuk immunerősítésre, hiszen az emberi szervezet számára is fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaz.

 

Weboldalunkon rengeteg hasznos információt találsz a méhpempő összetevőivel és felhasználásával kapcsolatban, valamint könnyűszerrel leadhatod méhpempő rendelésed. Válogass a Bodó Méhészet minőségi termékei között!