Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
3
2
8
4
7
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

LEGO® webshop

LEGO® termékek széles választéka, új webshopunkban. Ne habozz nézz be hozzánk még ma. www.pluss-webshop.hu

Lego-webshop

Olcso
Ország Boltja szavazás
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Február
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 

Hírek

2021.11.20
Méhkenyérről illő tudni

A méhkenyér:

A méhkenyeret viszonylag kevesen ismerik, ezért röviden leírjuk, amit érdemes róla tudni. A méhkenyér a virágpor módosult formája. A méhkenyeret (bee bread) olykor „méhkaptárból való pollen", néha „léppollen" néven említik. Ezek a kifejezések jelzik, hogy a méhek gyűjtötte virágpor a pollencsapda ellenére, vagy annak híján a kaptár belsejébe került. Id. Boczonádi Szabó Imre 1913-ban így írt a méhkenyérről: „A készletbe helyezett virágpor, vagyis a méhkenyér 18% fehérjét és emellett több mint 25% cukorfélét tartalmaz, tehát táplálóbb a jó búzakenyérnél."

A méhek a begyűjtött virágport a lépek sejtjeibe tömködik, ahol a rovar-enzimek hatására megindul az összetett cukrok hasítása, ugyanakkor elkezdődik a tejsavtermelő baktériumok és az élesztőgombák szaporodása. Csökken az anyagban a pH-érték, savasabb lesz a sejttartalom. Később az élesztőgombák a tejsav egy részét felhasználják, de a méhkenyér íze, illata így is savanykás marad. A kémhatás mellett természetesen a béltartalomnak is módosulnia kell.

Lengyel kutatók 1985-ben 23 méhkenyér és 11 virágpor mintát vizsgálva úgy találták, az albumin-tartalom a méhkenyérben átlag 24,37 %, a pollenben 28,0 % volt. A méhkenyérben a glutein részaránya 5,49 % volt, a prolin-é 4,36 %, ugyanez a virágpornál 5,2; illetve 6,12 volt. Az egyes méhkenyér mintákban az albumin-tartalomban igen nagy (olykor több mint 4-szeres) volt a szóródás. Ha a méhkenyérben kevesebb is a nitrogén-tartalmú anyag, mégis értékes táplálék, mert a virágpornál jobban, könnyebben értékesülnek emészthetõ anyagai. Az ásványi anyagokat a biokémiai változások kevésbé érintik.

A virágporban igen magas lehet a vastartalom, közepes mérhető a cink és a mangán jelenléte, alacsony a réz és a nikkel aránya. Alacsony arányban előfordult még a méhkenyér-fajtákban a kadmium, kobalt, króm és az ólom is (1 pp alatt). A fehérjetartalmat a méhkenyér érési folyamatában résztvevő mikroorganizmusok tevékenysége befolyásolja, az ásványianyag-tartalmat viszont elsősorban a talaj tulajdonságai határozzák meg. A méhkenyér ugyanolyan régi méhtermék akárcsak a méz. Az emberek egy időben és egyszerre fogyasztották mindkettőt. Amikor még az ember a medvéhez vagy a méhészborzhoz hasonlóan a kl^ fosztott méhcsalád egész lépkészletét pergetés nélkül, mindenestül elfogyasztotta, akkor már méhkenyeret is evett.

Varró írásaiból tudjuk, hogy az ókori rómaiak már ismerték a méhkenyeret. Akkor is lényegesen drágább volt és többre is becsülték a méznél. Eritace-nek nevezték. A méhkenyér ritkaságát és drágaságát azzal lehet magyarázni, hogy jóval kevesebbet készítenek belõle a méhek, mint pi. a mézbõl, másrészt kinyerni is nehezebben lehet. Pergetéskor továbbra Is a sejtekben marad. Kézi eszközzel egy dolgozó nyolcórás munkaidőben legfeljebb egy kilogramm méhkenyeret tud kinyerni.

A méhkenyér előnyei


A sejtekből kipiszkált méhkenyérből naponta elég fél teáskanálnyi. Legegyszerűbb, ha a méhkenyeres mezőt kivágjuk a léptből és egy falatnyi darabot addig rágunk, ameddig csak a viasz marad a szánkban. A viaszt kiköpjük vagy akár le is nyelhetjük, nem árt, nem lesz belõle baj, emésztetlenül kiválasztódik." Gyógyászatilag a méhkenyérnek nagyjából azonos az indikációja, mint a virágpornak. Az új lehetőségek kikísérletezéséhez laborállatokat használnak. 

Bulgár kutatók a méhkenyérnek az ödémás gyulladásos folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálva azt tapasztalták, hogy apiterápiai úton is lehet gátolni a sejtburjánzást. Kínai tudósok kobalttal besugárzott egereken figyelték a méhkenyér hatását. A méhkenyér jelentőségét rendkívül megemelte az a felfedezés, amit bulgár kutatónők tettek 1980-ban. Ők különítették el a ménkenyérből az adolagin nevű anyagot, amely gyulladáscsökkentő hatású. A méhkenyér szélesebb körű apiterápiai felhasználását, ritka volta és ennek megfelelően drágasága akadályozza. Ezt a helyzetet meg tudnánk változtatni a biotechnika segítségével.

A méhkenyér szavatossága:

A tiszta méhkenyér hűtőben, vagy hűvös száraz helyen szavatosságát korlátlan ideig megőrzi!!!

www.bodomeheszet.hu

A méhkenyeret az alábbi képre kattintva tudja megrendelni:

Méhkenyér rendelés