Hogyan fogyasszuk a megvásárolt méhpempőt?
Saját tapasztalataimat írom le, így teljes biztonsággal állíthatom, hogy az alább kifejtett módszerek nálam maximálisan beváltak a méhpempővel kapcsolatban. Fontos, hogy a méhpempőt kétféleképpen tárolhatjuk a hűtőben:
- 5 Celsius fok alatt, ahol kiolvad, és sokkal markánsabb lesz az íze, és sokkal csípősebb
- Fagyasztóban, ahol fagyott állapotban marad a méhpempő, így a kikanalazása kicsit több gonddal jár.
Ha hűtőben tároljuk:
Nincs semmi komolyabb teendő, kivesszük, a kanálra rátesszük a napi reggeli adag méhpempőnket, és bekanalazzuk a szánkba. Nagyon fontos a méhpempő fogyasztásánál, hogy közvetlenül ébredés után ez legyen az első dolog, amit fogyasztunk. Nem ajánlott azonnal lenyelni, ehelyett forgassuk a szánkban 1-3 percig, vagy tegyük a nyelvünk alá. Tudom, elég nehéz, ugyanis kicsit kellemetlen íze van. A méhpempő bevétele után törekedjünk rá, hogy legalább 30-40 percen keresztül, ha nem szükséges, semmilyen folyadékot és ételt ne fogyasszunk. Nagyon nehéz kimérni azt a pár gramm méhpempőt. A fogyasztásánál nagyon fontos a RENDSZERESSÉG. 10 nap elteltével már látni lehet, hogy a méhpempő - 100gramm, ami egy felnőtt egy havi adagja - egyharmad része elfogyott akkor jó ütemben fogyaszjuk. Ha kicsit kevesebb van benne, lehet kicsit csökkenteni a napi adagot, ha több fogyott mint az 1/3-ad része akkor lehet kicsit emelni a napi adagot. Túladagolni nem lehet, magyarul ha 2 nap alatt elfogyasztjuk a 100 grammot sem lesz belőle semmi problémánk. Amit adunk adagolókanalat hozzá, azzal fogyasztva a kanál egyharmad része csapottan úgy fog nagyságrendileg elfogyni 1 hónap alatt a méhpempő. Ha 25 nap alatt vagy 35 nap alatt fogyasztjuk el sincs gond. Lényeges, hogy nagyságrendileg 1 hónap alatt fogyjon el.
Ha fagyasztóban tároljuk:
Ebben az esetben, ha szeretnénk kikanalazni a méhpempőt, azzal fogunk szembesülni, hogy a kis műanyag kanalunk bizony bele fog törni a kemény méhpempőbe. Én azt javaslom, hogy reggel az első utunk a fagyasztóhoz vezessen, és tegyük ki a méhpempőt az asztalra, vagy legalábbis olyan helyre ahol tud valamennyit olvadni. Levesszük róla a kupakot, és várunk vele 5-10 percet, míg annyit olvad a széle, hogy már tudjunk szépen kanalazni belőle.
Ez utóbbi azért jobb, saját tapasztalataim szerint, mert így kevésbé lesz kellemetlen íze a méhpempőnek.
Ha megettük a napi méhpempő adagunkat, az üvegcsét nyugodtan visszatehetjük a mélyhűtőbe.