Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
5
1
6
9
1
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

Olcso
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Blog
2020.05.10 20:34

A méhek legnagyobb ellensége

A méhek egyik legnagyobb ellensége

A méheknek rengeteg természetes ellensége van. Ezeknek egy része, például a békák és a gyíkok vagy a méhészmadárként is ismert gyurgyalag, közvetlen életveszélyt jelentenek számukra, míg mások, mint az egerek vagy a hangyák, a mézkészletet dézsmálják meg, és ezzel szintén a pusztulás közelébe sodorják a méheket. De a legfélelmetesebb ellenség mind közül talán a lódarázs.

A lódarázsról

A lódarázs (Vespa crabro) a redősszárnyú darazsak legnagyobb képviselője, eurázsiai elterjedésű. Tekintélyes mérete és fájdalmas szúrása az egyik legrettegettebb szárnyas rovarrá teszik. Fullánkját képes bármely emlős bőréből szakadás nélkül visszarántani, és ismételten többször is szúrni. A szúrás helyén általában nagyméretű duzzanat keletkezik, amely kezeletlen allergiás reakció esetén akár halálhoz is vezethet.

Alapvetően békés természetű, az emberre – ha nem provokálják – kevéssé veszélyes, de mivel elsősorban más ízeltlábúak szerepelnek az étlapján, a méhészeti állományban komoly károkat tud okozni. Kifosztja a kaptárakat, elrabolja a mézkészletet, ivadékait méhlárvákkal táplálja. Zsákmányába előbb mérget fecskendez, majd erős állkapcsával leszakítja a potrohot és a fejrészt, csak a tort fogyasztja. A méheknek semmi esélye a halált osztó szárnyas ellen, hiszen nem csak méretbeli dominanciája szembetűnő: a méhfullánk is hatástalan fegyver a lódarazsakkal szemben.

 

Az ázsiai gyilkológépek

A lódarazsak néhány ázsiai fajával, különösen az ázsiai lódarázzsal (Vespa velutina) és az ázsiai óriás lódarázzsal (Vespa mandarinia) kapcsolatban keringenek rémhírek a világhálón. Ezek nem alaptalanok, hiszen ezek a lódarazsak az európai fajtánál agresszívebbek, a kontinensen való elszaporodásuk pedig valódi katasztrófahelyzetet idézhetne elő.

Az ázsiai lódarázs egy valószínűsíthetően kínai növényszállítmányon, 2004-ben érkezett Franciaországba, majd Németországban is felbukkant. Kolóniái egész nyáron és ősszel is aktívak. A kaptár kijáratánál vadásznak a mézgyűjtő méhekre, a dolgozók számának folyamatos csökkenése pedig a méztartalék fogyásához vezet, ami a méhcsalád áttelelését veszélyezteti. Egyelőre Németországban még vizsgálják, hogy milyen hosszú távú következményei lennének a rovarfajta elszaporodásának.

Az ázsiai vagy japán óriás lódarazsak Washington állambeli felbukkanásáról nemrég röppentek fel a hírek, de az európai megjelenésről még nem szól a fáma. Elsődleges célpontjaik a háziméhek, méretük pedig akár az 5 centimétert is elérheti, amely négyszerese zsákmányukénak. Ezek az „óriásragadozók” valóban hatalmas pusztítást okoznak a mézelő méhek állományában: percenként külön-külön akár 40 példányt is képesek lefejezni és lemészárolni, miközben a fiasítást is elrabolják.

Szerencsére ezekkel a veszélyes darazsakkal még nem kell számolnunk Magyarországon, de kérdéses, hogy a globális árumozgás mikor sodorja őket hazánk tájaira.