Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
3
2
8
4
7
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

LEGO® webshop

LEGO® termékek széles választéka, új webshopunkban. Ne habozz nézz be hozzánk még ma. www.pluss-webshop.hu

Lego-webshop

Olcso
Ország Boltja szavazás
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Február
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 
Blog
2021.01.06 19:03

A dolgozó méh különös világa

Dolgozó méh

 

A méhállam legtöbbet látott lakója nem más, mint a dolgozó. A család élén egyetlen királynő áll, aki ezer, csupán a megtermékenyítésért felelős here vesz körül, és hatvanezer dolgozó vagy más néven munkás szolgál. Azonban a dolgozók feladatai is megoszlanak – hiszen mint minden birodalomban, a méhkas körül is rengeteg a feladat, melyet jól koordinált, részfeladatokra osztott munkával lehet hatékonyan elvégezni. És a méhek bizony elsőrangú munkaerők!

 

Ki is a dolgozó méh?

Habár a méhkas egyetlen nemzőképes nősténye a királynő, a dolgozók mind genetikai, mind pedig anatómiai értelemben szintén nőstények. Amennyiben egy méhállamban már van királynő, a nőstények álcakoruktól kezdve olyan táplálékot kapnak, amely ellehetetleníti azok nemzőképességét, és kasztokba sorolja a fiatal nőstényeket.

Amennyiben egy dolgozó mégis valamilyen okból álanyává válna, tehát petét rakna, a többi méh a peték fermonbevonata alapján felismerik, hogy azok nem a királynőtől származnak. Ugyanígy, a királynő által lerakott petéket is felismerik, ám azokat különös gonddal kezelik.

 

 

A munka megosztása

A dolgozók körében a munkamegosztás nem merev, így egy-egy munkakörre nem születni kell – egyszerűen az életkor dönti el, hogy melyik méh mivel foglalatoskodik. A legfiatalabb méhek feladata a kaptár tisztán tartása és az utódok táplálása. Ahogy a méhek idősödnek, úgy térnek a viaszépítés, az őrzési munkák ellátása, a virágporgyűjtés vagy épp a vízhordás felé.

 

   

 

Felderítés és gyűjtés

A méhcsalád rengeteg feladata között a legfontosabb a virágpor felkutatása és begyűjtése – ám bizonyos méhek csak ezt, mások csak azt végzik. A kutatóméhek a virágpor sikeres felderítése után visszatérnek, és tánccal jelzik a jó hírt a többi méh felé. A kutatóméhek tájékozódási képessége rendkívüli: noha 40 km/h-s sebességgel haladnak, képesek rögzíteni a teljes útvonalat, illetve az akadályok elhelyezkedését.

A gyűjtőméhek feladata nem más, minthogy begyűjtsék a virágok magas cukortartalmú nektárját, és lebontsák azt szőlőcukorrá. A gyűjtőméhez lábán virágporgyűjtő kosár és kefe helyezkedik el, ami valójában a virágpor megtapadásáért felelős módosult szőrzet.

 

Miért hasznosak a méhek?

Legyen szó bármilyen gyümölcsről, a méhek beporzó segítsége elengedhetetlen, ezért dolgozó méhek nélkül mezőgazdaságunk is nagy bajban lenne. Méhek nélkül mindemellett nincs méz, propoliszos méz, illetve jótékony hatású méhpempő sem, ezért kiváltképpen fontos, hogy ha méhet látunk, barátként tekintsünk rá.