A méhpempő 9 csodálatos hatása, előnye
A méhpempő egészségügyi előnyei között szerepelhetnek a következő lehetséges hatások: a rák bizonyos típusainak megelőzése, a kemoterápiában nyújtott támogatás, a magas vérnyomás, a koleszterinszint és a gyulladások csökkentése, a meddőség kezelése, a máj védelme, az emésztőrendszeri rendellenességek megelőzése, de segíthet a fogyásban és az öregedés látható jeleinek csökkentésében is.
A méhpempő 9 jótékony hatása
A méhpempő
Noha a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a méz a méhektől származik, azt már kevesebben tudják, hogy van még egy igen tápláló élelmiszer, ami szintén ettől a rovartól eredeztethető. A méhek összegyűjtik a méhpempőt az úgynevezett anyabölcsőbe, ami egy speciális méhsejt. A méhanya első megszületésekor a méhpempőt közvetlenül a dolgozók adagolják, hogy egészséges, tápláló lendületet kapjon, és hogy életben maradjon élete első néhány napjában is. 3-4 nap után viszont a lárvák már nem fogyasztanak méhpempőt. A potenciális méhanyák számára a méhpempő sokkal fontosabb. Valójában a méhanya lárvák kerülnek ezekbe a különleges méhanyasejtekbe, és méhpempő veszi őket körül lárva állapotukban. Ez segíti őket „méhanya morfológiájuk” kialakulásában.
Egyetlen fehérje, a royalaktin okozza a fenotípusos változást a méhanya lárvákban. Ez petefészek kifejlődést és növekedést okoz, így lesznek megkülönböztetve a többi méhtől. A méhanya hússzor tovább él, mint egy sima méh.
Mivel a méhek igen dolgosak, egy család féléves időszakában akár 500 gramm méhpempőt is képes tárolni. A méhanya nem fogyaszthat ennyit, ezért vált elérhetővé a kereskedelemben, mint étrend-kiegészítő. Felhasználási szempontból általában granulátum vagy por formájában kerül forgalomba. Salátákhoz, turmixokhoz, joghurthoz vagy hideg italokhoz is hozzáadható.
A méhpempőt nem szabad melegíteni, mert így elimináljuk belőle az összes enzimatikus tulajdonságot, és néhány olyan fehérjét is, amelyek alkalmassá teszik az emberi fogyasztásra.
A méhpempő tápértéke
A méhpempő sokféle tápanyagot tartalmaz, beleértve ásványi anyagokat (kalcium, réz, vas, foszfor, szilícium, kén és kálium), valamint rengeteg B-vitamint, biotint, inozitolt, folátot, nukleinsavakat, gamma-globulint és 17 különböző aminosavat, beleértve a 8 esszenciálist, amiket az emberi test nem képes előállítani.
A méhpempő egészségügyi hatásai
Szabályozhatja a vérnyomást
Kutatások kimutatták, hogy a méhpempőben található néhány fehérje közvetlen hatással van a vérnyomásra. Ez a protein-hidrolizátum káliummal keverve csökkenti az erek és a szív terhelését, így a szívproblémák lehetséges kockázatait is.
Szinten tarthatja a koleszterint
Bár a legtöbb ember az édes, cukros ételeket az egészségtelen koleszterinnel asszociálja, a méhpempő esetében ez nem így van. Kutatások kimutatták, hogy a méhpempő rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal pedig segít megelőzni az atherosclerosis és a kardiovaszkuláris problémákat, például a szívrohamot és a stroke-ot.
Kezelheti a meddőséget
Bár a méhpempő pontos szerepe a termékenységi folyamatokban nem egyértelmű, egyesek úgy vélik, hogy az emberi termékenységre gyakorolt hatása a royalaktin tartalma miatt jelentős. Egyes tanulmányok szerint növeli a női és férfi termékenységet, csökkenti a meddőség kockázatát.
Rákellenes potenciál
Egy, a Japán kutatók által készített 2007. évi tanulmány szerint számos antioxidáns található a méhpempőben, ami miatt képes gátolni a biszfenol A-t, más néven BPA-t, ami egy környezeti ösztrogén. Többek között ezt teszik felelőssé az emlőrák kialakulásáért.
Csökkentheti a kemoterápia hatásait
A kemoterápiás szerek kétségkívül segítenek a rák kockázatának csökkentésében, ám számos mellékhatással járnak, például gyulladásokat okoznak a szervezetben és szívelégtelenséghez is vezethetnek. Egy 2016-os kutatás szerint a méhpempő segíthet a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésében.
Gyulladáscsökkentő hatással is bírhat
A méhpempőben található nagyszerű vitaminok és aktív enzimek miatt potenciális gyulladásgátló is lehet. A túlzott hő azonban visszavonja az enzimatikus tulajdonságait, így a méhpempő nem fogyasztható, inkább helyileg alkalmazható a test érintett területeire, hogy enyhítse a gyulladás fájdalmát.
Megakadályozhatja a korai öregedést
Ahogy a méhpempőtől a méhanya is továbbél, a méhpempőben található antioxidánsok képesek felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben, melyek az idő előtti öregedésért felelősek. A méhpempő antioxidánsai csökkenthetik a ráncokat, a bőr fakóságát, megereszkedését és a hajhullást is.
Segíthet a fogyásban
A lecitin a méhpempő egyik alkotóeleme, amely hatékonyan csökkentheti a koleszterinszintet, javíthatja a májműködést és elősegítheti az egészséges emésztést. Mindezek segíthetnek a fogyásban.
Fokozza az anyagcserét
A méhpempő olyan aminosavakat tartalmaz, amiket az emberi szervezet képtelen előállítani, ezért étrendjéből tudja csak magához venni. Ezek járulhatnak hozzá a megfelelő anyagcsere-működéshez, a sejtek regenerálódásához, és optimalizálja a testünk hormonális/enzimatikus folyamatait is.
Ha a méhpempővel kapcsolatban további kérdései lennének, forduljon hozzánk bizalommal!