Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
5
1
7
0
1
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

Olcso
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Blog
2021.12.06 20:41

Méhviasz mint csodaszer, a méhviasz mint a természet csodája

Méhviasz, és amit tudni érdemes róla!

 

                Nem ma volt a napja, de nem is tegnap, hogy a elkezdte az ember alkalmazni. Már több 1000 évvel ez előttről is vannak „barlangrajzok” amik azt ábrázolják, hogy az akkoriban élt ember használta eme csodaszert. Nem is kell mondanom, hogy már akkor is voltak méhek, és már akkor is tökéletesre gyúrták a fejlődésüket, hiszen azóta a méhcsaládok felépítése, és „taktikája” mit sem változott.

Méhviasz

 

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Nem kell messzire menni, maradjunk még mindig az Ókorban. A kézművesek is előszeretettel használták a páncélok, és egyéb otthoni berendezési tárgyak tartósítására, korróziótól való megóvásra a méhviaszt.

Amit a mai napig megtalálhatunk szinte minden méhészetben a viaszból készült gyertya, ami méhészetünkben is megtalálható. Rendkívül jó illata van, és az elégett gyertya füstje nagyon jól tisztítja a tüdőt, így asztmás betegeknek különösen ajánlott a méhviasz gyertya használata.

De nézzük is.

 

Mi a Méhviasz?

 

A méhviaszt legfőképpen a fiatalabb méhek „állítják elő” – váladéktermék – a lépek építéséhez, és a kaptárban lévő léputca megalkotásához. A fiatalabb dolgozók virágpor elfogyasztása után a potrohlyuk alsó részén lévő viaszmirigyből állítják elő a méhviaszt apró pelyhek formájában. Az így kiválasztott méhviasz először áttetsző, majd megfelelő „rágás” után képlékennyé és világos, fehér színűvé válik. Jöhet itt a kérdés, hogy de akkor mitől sárga a méhviasz?

                Nem kell messzire menni, ugyanis a méhsejtekbe hordott pollen, virágpor adja ezt a sárgás színt az idő alatt, hogy mennyit használják az adott sejtet a méhek. A sejt minél többet használt annál barnább, majd a végén feketévé válik. Ebben a pontban éri el azt a szintet, amikor a keret megérik a cserére, és a méhész kiolvasztja azt újra felhasználásra, műlépet hengereltetve belőle.

A méhviasz, a lépnek egy része, ebben a hatszögletű kis lakásokban nevelik fel a fiasítást, ebben tárolják a méhkenyeret, a virágport, és a méz több fajtáját is. Ezek a hatszögletű sejtfalak természeti csodaként jelennek meg a tudományban, mivel rendkívül nagy stabilitást adnak az amúgy törékeny műlépnek. De nem ez a legfontosabb, hiszen e hatszögletű kis sejtekkel tudják a lehető legnagyobb leghasznosabb területet kihasználni az adott méretű műlépnél. Így tudják a legnagyobb mennyiségű mézet, méhészeti termékeket, és fiasítást tartani az adott kereten.

 Méhviasz

A méhviasz legfontosabb tulajdonságai.

 

 • Rendkívül rugalmas, jól alakítható
 • Vízlepergető hatása páratlan
 • Rendkívül jó a filmképző hatása
 • A méhviasz olvadáspontja viszonylag alacsony 60-64 fok közé tehető
 • Zsírokkal elegyedik, és zsíroldó szerekben oldódik.
 • Nagyon sokan használják, mint jó tartósító, felületkezelő termékként
 • A kozmetikumokban igen jelentős szerepet játszik

Méhviasz

A méhviasz élettani hatása az emberi szervezetre.

 1. Igen jó sejtregeneráló
 2. Baktériumölő hatása páratlan
 3. Bőrnyugtató hatása is páratlan
 4. Sebgyógyító, és gyulladáscsökkentő hatása miatt ajánlott sebekre kenve alkalmazni.

Ezek után kijelenthetjük, hogy a méhviasz a természet egyik csodája. A sok páratlan tulajdonságának köszönhetően a felhasználása olyan széles körű, hogy azt itt ebben a cikkben felsorolni szinte nem is lehet. A későbbiekben, ha úgy engedi időnk, minden információt – jó nem mindent, de lényegesen részletesebb cikket – igyekszünk megosztani kedves olvasóinkkal.

                Ami nagyon fontos a méhviasznál! Egyetlen élőlény van a Földön, ami képes eme csodálatos természeti csodát előállítani az pedig a Méh! Így nagyon fontos, hogy lehetőleg minél jobban óvjuk környezetünket, ültessünk minél több virágot, és ha ki is vágjuk a fákat pótoljuk azokat, hiszen ha a méhek létszáma drasztikusan lecsökken a Földön, az beláthatatlan következményeket fog okozni az ember életében.

A Földön a beporzás több mint 76%-ért a méhek a felelősek. Gondoljunk bele, ha 76%-al kevesebb élelmiszert tudnánk előállítani mi lenne közösségünkkel? Elmondom, ugyan ennyi százalékkal csökkenne az emberiség.

Köszönjük, hogy vette a fáradtságot, és elolvasta cikkünket.

Ha felkeltettük érdeklődését méhészetünkben 100%-ban tiszta méhviaszt tud vásárolni ide kattintva.

Tisztelettel és üdvözlettel – Bodó Méhészet.