Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
5
1
6
9
4
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

Olcso
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Blog
2020.05.04 09:26

Méhpempő és anya

Méhpempő és méhanya

 

A méhanya könnyen felismerhető impozáns méretéről, a szárnyán túl lógó potroháról, és – ahogy királynőhöz illik – az őt körülvevő alattvalók gyűrűjéről, akik lesik minden kívánságát. Igaz, ez csak kívülről tűnik így, ha betekintünk egy méhcsalád életébe, kiderül, hogy a méhanya élete sem éppen idilli.

 

Egy méhanya élete és megpróbáltatásai

Ámbár valóban különleges bánásmódban részesül, a méhkirálynő elnevezés félrevezető, mert az anya nem uralkodik a méhcsaládon. Bizonyos értelemben irányítja a család életét, hiszen gondoskodik az utánpótlásról, az újabb méhgenerációt mind az ő fiai és leányai alkotják, de nem utasítja a dolgozókat, és nem rendelkezik róla, hogy kinek mi a feladata.

Jobban belegondolva, a méhanya eléggé kiszolgáltatott: egyetlen szerepe a családfenntartás és az utánpótlás biztosítása. Ha nem tudja funkcióját ellátni, az végzetes lehet számára, és mindeközben életében mindössze egyszer, párzáskor hagyhatja el a kaptárat.

Lehet, hogy feltettétek már ti is a kérdést, hogy hogyan fejlődik egy méhanya, mi dönti el, hogy a lárvából milyen típusú egyed fejlődik: anya, dolgozó vagy here?

A fiasítás során a méhanya kétféle petét rakhat a lépsejtekbe. A megtermékenyített petékből nőnemű egyedek (anyák vagy dolgozók), a megtermékenyítetlen petékből hímnemű herék kelnek ki. A megtermékenyített peték sorsa tehát kétesélyes, és a gondozás körülményeitől függ, hogy anya lesz-e vagy dolgozó az újabb nőstény.

 

Anyabölcsőtől a sírig

Az anyanevelés külön fejezet a méhek életében. Az utódlásról gondoskodó dolgozók erre a célra külön anyabölcsőt építenek, amely formájában és szerkezetében is teljesen különbözik a fiasításra szolgáló méhsejtektől.

A méhpempő és a méhanya az anyabölcsőben:

Az alábbi Youtube linkre kattintva nézhetik meg az erről készült videót:

Méhpempő - www.bodomeheszet.hu - Anyabölcső

A méhanya a petéből mindössze 16 nap alatt válik felnőtt egyeddé, és a dajkaméhek már álca (lárva) korától kezdve a gyógyhatásairól híres méhpempővel táplálják. Az anya később sem nagyon vált étrendet, és étkezési szokásainak köszönheti átlagon felüli méretét, élettartamát és különleges termékenységét is.

Ha nem lenne bizonyítékunk a szuperélelmiszerként is emlegetett méhpempő elképesztő hatásaira, elég megfigyelnünk a természet csodáját: a méhanyát. Míg a dolgozó méhek átlagos élettartama gyűjtési szezonban másfél hónap és telelőidőszakban is legtöbb fél év, az anya minimum 3 évet él, de élettartama 5 évig is terjedhet. A nagyfokú termékenységet és az intenzív petézést szintén a méhpempőnek köszönheti: fiasításkor akár napi 1500 petét is képes lerakni.

Anya csak egy van, és ez a méheknél sincs másképp. Bár előfordulhat, hogy a régi és az új anya egy ideig együtt él a kaptárban, az idős anya általában még az új anya kikelése előtt, rajzáskor távozik a család egy részével. Ha több anyát nevelnek egyszerre a dolgozók, akkor a kikelt anyák megküzdenek egymással, és a győztesé lesz a megtisztelő feladat, hogy a méhek újabb nemzedékének kezdeményeit előkészítse.

Mindenesetre a legsúlyosabb sorscsapás, ami egy méhkolóniát érinthet: az elanyátlanodás. Az előrelátó dolgozók mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében, de ha váratlan körülmények folytán mégis anya nélkül maradna a közösség, elkezdenek pótbölcsőket építeni, és az eredetileg dolgozónak szánt álcát anyává nevelni. Ez annyit jelent, hogy elkezdik méhpempővel etetni, de mivel későn kapják meg a szükséges tápanyagot, ezekből a lárvákból nem lesznek olyan erős méhanyák.

Mi vethet véget hát egy ilyen egészséges, virágzó életű rovar életciklusának? Nos, a legméltóságteljesebb méhanyákat is megérinti az öregedés, termékenységük és régi fényük múltba vész. Néhányan rajzáskor elhagyják a lakhelyüket, másokat a dolgozók vagy a fiatal, rivális anyák pusztítanak el. És vannak, akik csak úgy elmúlnak, mint egy ősz végén hervadozó, nektárszegény virág.

Amennyiben te magad is meggyőződnél a méhpempő jótékony hatásairól, és szeretnél a méhanyához hasonlóan egészségesen élni, ne habozz – add le méhpempő rendelésed a Bodó Méhészet weboldalán!