- Újdonságok
- Akciók
- Többet olcsóbban
- Ajándéknak - Bodó Méhészet
- Akácméz
- Ámorakác méz
- Befőttes üveg tető / lapka
- Befőttes üvegek
- Csomagolódoboz
- Cukorlepény, méhek etetése
- Gesztenye
- Hársméz
- Házi szilvalekvár
- Jégakku
- Lépesméz
- Macis méz
- Méhészeti védőfelszerelések
- Méhészkedéshez / Méhészethez
- Méhkenyér
- Méhmérges kenőcs
- Méhpempő
- Méhviasz 100% természetes
- Mérőműszerek
- Mézcsurgató
- Mézes szappanok
- Mézpumpa
- Nagyboconádi Műlép
- Pet flakon
- Propoliszos méz
- Propolisztinktúra
- Refraktométer
- Refraktométer kalibráló oldatok
- Repceméz
- Virágméz
- Virágporok
Bodó Méhészet Lépesméz 1 Kg
-
Lépes méz, www.bodomeheszet.hu
A lépes mézünket kérésre készítjük el, méghozzá olyan formában ahogy azt kérik, erre két lehetőség van:
- Akácmézben, ami nem kristályosodik ki, így a lépes méz folyamatosan látható marad.- A másik formája a virágmézben való elhelyezés.
(Ez utóbbi esetében 100%-ban kikristályosodik, és csöpögés, csurgás nélkül fogyasztható a benne lévő lépes méz.)A lépes mézet az akácvirágzás idején szoktuk elszedni a kaptárból, (a legszebb kereteket), és egész évre ezeket osztjuk be, megfelelő mennyiségben felhasználva. Kérjük rendelésnél vegyék figyelembe, hogy korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre a lépes méz.
A lépes méztől országunkban a következő feltételeket várják el:
- a sejtek lehetőleg szabályos hatszöget alkossanak
- ne legyen benne se virágpor, se méhkenyér, se fiasítás
- a fedelezés legyen teljesen tiszta fehér, és növénytől mentes
- ne legyen rajta propolisz
- egységes lépes méz darabokat lehessen szelni a keretből
- lehetőleg akácméz, és abból is minél világosabb színű legyen
A lépes méztermelésének a feltételei:
- Akác virágzásakor lehetőleg bő, tartós hordás legyen.
- Minél nagyobb lehetőleg egyesített méhcsalád.
- NAGY BOCONÁDI
- Kaptár esetében legalább 110Kg-os kaptár.
- Ne legyenek a méhek rajzó hangulatban, mert ebben az esetben a sejtekben lévő lépes méz nem egységes mennyiséget tartalmazhat.
Tudni kell, hogy a méhek csak igen nagy, és bő hordás esetén készítenek csodálatosan szép lépes mézet. Mindenképpen új, 1-3 hetes keretekben érdemes gyűjtetni velük a lépes mézet. Ha a méhcsalád kicsi, nem megfelelő a populáció, szinte lehetetlen megfelelő minőségű lépes méz előállítása. Ajánlott, hogy a gyűjtött mézet a keretben lefedjék, és megfelelően invertájlák, így lesz tökéletesen tiszta, és hibátlan minőségű lépes mézünk.
Előkészítése, és tárolása a lépes méznek:
Mindenképpen ajánlatos tiszta akácmézet lépes mézként kiszerelni, ugyanis ez az egyetlen olyan méz, ami 100%-ban átlátszó, és nem kristályosodik ki akár hosszú évek múltán sem. A virágmézeket, és egyéb mézeket nem igazán jó meghagyni, mivel kikristályosodik, és a felolvasztása lehetetlen, vagy igen kockázatos, mivel a lépes méz, így szinte teljes egészében elveszíti a megfelelő állagát. A tárolását tekintve ajánlott a 20-29 Celsius-fok.
A lépes méz története:
Mivel minden – kivétel nélkül – méz, eredetileg lépes mézként kezdi az életét, így csak a kipörgetés az egyetlen dolog, ami elkülöníti a lépes mézet a sima méztől. Rendkívül régóta, már az ókori piramisok feltárásakor is találtak arra utaló nyomot, hieroglifát, hogy az akkori „méhészek” hogyan gyűjtötték, a lépes mézet. Tudni kell, hogy egy angol, bizonyos Nutt Tamás üvegharangokkal beépített kaptárat épített, erről már Ravazdy András is írt egyik könyvében. Kövesdi Szarka Sándor nem csak kaptáráról, hanem üvegharangjáról is nevezetes volt. Európában és Amerikában a lépes méz készítésére szinte teljesen eltérő módszert fejlesztettek ki.
Köszönjük, hogy elolvasta cikkünket, és amennyiben elnyerte bizalmát, vásároljon Ön is tőlünk 100%-ban tiszta lépes mézet IDE kattintva.
-
Raktárkészlet VANStátusz ÚJ  Tömeg 850 g/db
-
TWCARD: