Termékajánló
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
3
5
1
6
9
4
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

GLS

RSS VALID

[Valid RSS]

Shopmania

Látogassa meg a Bodomeheszet.hu webüzletet a ShopManian

Maxapro

Maxapró-Ingyenes-apróhirdetés

Olcso
Cylex oldalunk
Cylex vélemények
Összes vélemény
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Naptár
2023. Március
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
Blog
2020.05.04 09:27

A méhek titkos élete: a méhrajzás

 A méhek titkos élete, a méhrajzás

Május-június környékén könnyen előfordulhat, hogy arra leszünk figyelmesek: az öreg kerti almafa törzsén, a festésre váró rozoga udvari kerítésen vagy akár a közeli villanyoszlopon méhraj gyülekezik. Pillanatokkal ezelőtt még hangos zúgás töltötte meg a levegőt, és egy felhőnyi méh árnyéka úszott a gyepen.

Bár ijesztőnek tűnhet egyszerre több ezernyi méh látványa, a rajzás természetes jelenség a méhek életében. Ha nem zavarjuk meg őket, és nem érzik magukat veszélyben, kizárt, hogy megtámadnának.

 

Mi a méhrajzás?

A méhrajzás a méhek osztódással történő szaporodása, amely során az új méhgeneráció egy része a régi anyával elhagyja a kaptárt. A rajzásra készülő méhek már nem gyűjtenek, hanem elkezdenek anyabölcsőket építeni, és új anyát nevelnek.

A kaptár elhagyása után a rovarok a levegőben köröznek, amíg az anya letelepedési helyet választ; utána védelmezőn köré gyűlnek, és rajfürtbe rendeződnek. A rajzás ösztönös reakció, célja a kirajzott méhcsalád új otthonának megtalálása és az önállósodás. Az otthonkeresés a felderítő méhek feladata, amelyek a rajból kiválva igyekeznek megtalálni a család számára kényelmes odút, üreget, elhagyott kaptárt, majd visszatérve tánccal értesítik társaikat az akció sikeréről. A méhraj néhány órán belül, de legkésőbb másnap elindul bevenni az új otthont.

 

A méhrajzás okai és elkerülése

A méhrajzást több környezeti és kaptáron belüli tényező előidézheti. A legáltalánosabb ok, ha a méhcsalád számára zsúfolttá válik a kaptár. Ez egyre bővülő méhcsaládoknál, prosperáló hordás (gyűjtés) mellett könnyen megtörténhet. A rajzási kedvet az is felébresztheti, hogy a fiatal egyedek munka nélkül maradnak, mert nincs hely új lépeket építeni vagy hordani.

A méhrajzás nem túl kedvező a méhész számára, hiszen – mivel a rajzás alatt álló család nem gyűjt és tartalékol mézet – borítékolható a méztermelés csökkenése. A méhrajzás megakadályozásának legegyszerűbb módszere, ha a méhész ebben az időszakban gyakrabban ellenőrzi a kaptárakat, és kettéosztja azokat a családokat, ahol anyabölcsők vannak, vagy egyszerűen eltávolítja a bölcsőket.

 

Mi a teendő rajzás esetén?

A méhek a rajzás során általában elérhető közelségbe telepednek le, így a méhésznek nincs más dolga, mint befogni őket. A méhraj befogásánál lehetőség szerint meg kell keresni a méhanyát, és betenni egy üres kaptárba – a dolgozók úgyis követni fogják.

Amennyiben megfelelő gondoskodást kap az új raj, néhány hét elteltével a teljes kaptárat uralhatják, ugyanis az anya képes akár napi 3000 petét lerakni, amelyekből 21 nap elteltével már munkaképes, egész generációnyi új dolgozó fejlődik ki.

Ha laikusként méhrajt látunk, legjobb, ha elkerüljük, ameddig a méhek továbbállnak, de ha erre nincs lehetőségünk, vagy nagyon zavaró helyre telepedtek, akkor értesítsünk egy erre szakosodott méhrajbefogót! A méhrajbefogók országos listája elérhető az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

 

A Bodó Méhészetnél minden a méhekről és az ínycsiklandó termelői mézről szól. Blogjainkon keresztül fedezd fel velünk a méhek rejtélyes világát, nézz körül egészséges méztermékeink között, és add le méz rendelésedet még ma!