Új jelszó kérése
Termékajánló
Hírek
2019.03.21 19:07
2019.03.21 19:05
2019.03.11 20:41
2019.03.08 9:30
2019.03.08 9:21
2019.03.08 9:20
2019.03.08 9:17
2018.10.29 16:15
2018.10.24 16:11
2018.10.24 16:10
2018.10.22 13:05
Fizetési megoldás
Hírlevél
Szavazás
Tetszik Önnek az új webshopunk?
Igen
Nem
A régi jobb volt
NAGYON szuper lett
Látogató számláló
0
0
1
3
8
2
5
Facebook oldalunk
Házhozszállítás

Olcsó.hu

Az olcso.hu partnere a(z) bodomeheszet.hu
Jooble

jooble

Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Termék részletek


Bodó Méhészet Méhkenyér 200 gramm

Bodó Méhészet Méhkenyér 200 gramm
6 590 Ft
A vásárlás után járó pontok: 66 Ft
  • Méhkenyér

    A méhkenyér vagy perga a méhek által gyűjtött virágpor és nektár keverékéből, erjedéssel létrejött anyag; a lárvák és a kifejlett dolgozó méhek fő tápláléka.[1] Pontos összetétele attól függően változik, hogy a méhek mit gyűjtenek.

    Fagyasztott méhkenyér emberi fogyasztásra

    A virágzó növények portokairól gyűjtött friss virágport a méhek előszeretettel a sötét színű lépekben helyezik el, éspedig legtöbbször azokban a lépekben, melyek a fiasításos mellett vannak, ritkábban a fiasításos lépekben.[2]

    A virágporszemcséket a méhek közvetlen a lép sejtjeibe rakják, azt fejükkel oly mértékig összenyomkodják, hogy levegő ne maradjon a szemcsék között. Mindaddig töltik a sejtet, míg a sejt a kétharmadáig megtelik. A virágpor az elraktározás pillanatában, semmiben sem különbözik a virágporgyűjtőn összegyűjtött virágportól. A lépekben történő elhelyezés után a méhek által hozzáadott anyagok, mikroorganizmusok, a fészekben uralkodó 33-35 °C-os hőfok következtében, amihez az elraktározás módja is hozzájárul, méhkenyérré alakul.[2]

    A virágpornak a lépekben való elhelyezésekor a méhek nem veszik figyelembe a virágpor származását, úgy, hogy ugyanabban a sejtben különböző színű virágporszemcsék foglalnak helyet. A virágpor csomócskák alkotásával elkezdődő és a kaptárban a lépek sejtjeiben folytatódó számos biokémiai folyamat következtében a méhkenyér sokkal értékesebb, mint maga a virágpor, ami a méhkenyeret alkotja. [2]

    A méhkenyér a következő átalakuláson megy keresztül:[2]

    • virágporszemcsék csírázóképességét a méhek rágómirigyeinek váladéka 1-2 nap alatt megszünteti,
    • a nádcukor fokozatosan egymolekulás cukrokká alakul,
    • az egyszerű cukrok, bizonyos erjesztők hatása alatt, részben tejsavvá alakulnak,
    • emelkedik a K-vitamin tartalom,
    • a méhkenyér eltarthatóságának tartama emelkedik
    • emelkedik azon virágporszemcséknek a száma, amelyeknél a beltartalom áttörte a virágporszemcse külső burkát.

    A méhkenyeret akkor tartják érettnek, amikor mindezek a folyamatok végleg befejeződnek.[2]

    Táplálékkiegészítőként

    Ez a természetes produktum értékesebb, mint maga a virágpor, éspedig azért, mert különféle virágporszemcséket, több egyszerű cukorféleséget, több K-vitamint, több olyan virágporszemcsét tartalmaz, melyek beltartalma a szervezet számára könnyebben hasznosítható, magasabb a savtartalma, ami a tartósításnál és az anyagcsere-egyensúly fenntartásánál nagyon fontos tényező.[2] Baktériumölő hatása is háromszor nagyobb, mint a virágporé.[3] Gazdag szelénium forrás, és rengeteg enzim és flavonoid van benne.[4]

    Számos betegség kezelésénél használják, úgymintː gyomor-, máj- és bélproblémáknál, magas vérnyomásnál, prosztataproblémáknál, influenzánál és megfázásnál,[5] vérszegénységnél, reumánál,[6] emésztési zavaroknál, stressznél, memóriazavaroknál, álmatlanságnál, magas koleszterinszintnél, hepatitisznél, szívelégtelenségnél, infarktusnál, férfi meddőségnél, női betegségeknél egyaránt.[7] Mindazonáltal a gyógyhatása ezen betegségeknél még nem kellőképp bizonyított.[8]

    A méhkenyér biztonságosan használható rövidebb ideig. Az allergiás betegeknek azonban tudatában kell lenniük annak, hogy náluk allergiás reakciók léphetnek fel a méhkenyér alkalmazásakor. Nem ajánlott terhes nőknek és szoptatós anyáknak sem fogyasztani.[9]

  • Tömeg
    10 g/db
Webáruház készítés